Το σπήλαιο Σφεντόνη

 

       

Γνώμες Επισκεπτών

Όποιος της φύσης τσ' ομορφιές θέλει να καμαρώνει
 
στα Ζωνιανά να 'ρθεί να δει την τρύπα του Σφεντόνη

Πριν πολλά χρόνια, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μπαίναμε ξανά και ξανά στου Σφεντόνη την Τρύπα. Μέσα στο αμυδρό φως των κεριών, λιγότερο με τα μάτια και περισσότερο με την φαντασία, Βλέπαμε μορφές παράξενες, απόκοσμες. Καθώς γυάλιζαν οι κρύσταλλοι του σταλαγμιτικού υλικού λέγαμε ότι ήταν χρυσάφι. Αισθανόμασταν μικροσκοπικοί μπρος στις κολόνες που έφταναν μέχρι την οροφή. Στο πέρασμα του χρόνου, το σπήλαιο έγινε γνωστό και η πρόσβαση των ανθρώπων σ' αυτό πιο εύκολη. Η διευθέτηση του σπηλαίου έμπαινε σαν επιτακτική ανάγκη για την προστασία του καθώς άθελα n ηθελημένα πολλοί επισκέπτες προκαλούσαν ζημιές στον σταλαγμιτικό διάκοσμο. Σήμερα, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, το σπήλαιο διευθετήθηκε και έχει γίνει ελεγχόμενα επισκέψιμο. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα δεν σταματούν σ' αυτό το σημείο. Θεωρώντας ότι το σπήλαιο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητήσαμε τρόπους να τεκμηριωθεί, να αναδειχτεί και να μεθοδευτεί αυτή η αναγκαιότητα.

Το σπήλαιο Σφεντόνη θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα της Ελλάδας και το πρώτο στην Κρήτη. Επειδή η περιγραφή του σταλαγμιτικού και σταλακτιτικού διακόσμου δεν μπορεί να απεικονιστεί μέσα από αυτή την ιστοσελίδα ανάγλυφα, σας προσκαλούμε να το επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.    

Κωνσταντίνος Πλουμής                   
Τέως Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ζωνιανών

Ώρες λειτουργίας: 

ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 10 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου ανοικτά καθημερινά από 10:00 έως 17:00

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 1 Νοεμβρίου έως και 9 Απριλίου ανοιχτά μόνο Σάββατο και Κυριακή από 10:30 ως 14:30

Υποσημείωση: Τα οργανωμένα γκρουπ και τα σχολεία μπορούν να επισκεφθούν το σπήλαιο σε ώρες που αυτό είναι κλειστό και ειδικά τους χειμερινούς μήνες κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα επικοινωνίας που θα δείτε παρακάτω. Επίσης για καλύτερη εξυπηρέτηση, είναι χρήσιμο τα οργανωμένα γκρουπ και τα σχολεία να επικοινωνούν με το Σπήλαιο τουλάχιστον μερικές μέρες πριν και να ενημερώνουν για την ημέρα και την ώρα που θα γίνει η επίσκεψη έτσι ώστε να μην συμπέσουν με άλλες εκδρομές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

28340 61734, 28340 61869

και 28340 61209 (Κοινότητα Ζωνιανών)